14/01/2008

Ελλειπής η λειτουργία και ο έλεγχος των σφαγείων στη χώρα μας

Επίκαιρη ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών

Η πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου κ. Κυπριανού ανέδειξε το σημαντικό πρόβλημα που πολλές φορές έχουμε επισημάνει στις τοποθετήσεις μας ότι ο πολυδιαμελισμός αρμοδιοτήτων στη λειτουργία και τον έλεγχο των σφαγείων οδηγεί σε αδιέξοδο. Στη χώρα μας τα σφαγεία που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι ελάχιστα και οι πλειονότητά τους λειτουργεί είτε ως νομιμοπαράνομα είτε ως παράνομα., με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος και οι προβλεπόμενοι βιολογικοί καθαρισμοί για τα απόβλητά τους να υπάρχουν, αν υπάρχουν, μόνο στα χαρτιά.

Οι κτηνιατρική έλεγχοι στην περιφέρεια μετά το 2002, οπότε είχαμε μετάταξη των κτηνιατρικών υπηρεσιών από το ΥΠΑΑΤ στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, έχουν καταστεί αναποτελεσματικές, λόγω της σύγχυσης αρμοδιοτήτων και την έλλειψη συντονισμού των κτηνιατρικών υπηρεσιών  που λειτουργούν χωρίς σαφές αντικείμενο και μη εναρμονισμένες ως προς τις οδηγίες της ΕΕ.

Πολλά σφαγεία συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς κωδικό λειτουργίας, με εντολή νομάρχη αν και κρίνονται εντελώς ακατάλληλα αφού δεν πληρούν σοβαρούς υγειονομικούς ή περιβαλλοντικούς όρους παρά την αντίθετη εισήγηση της άμεσα αρμόδιας Υπηρεσίας Ελέγχου, δηλαδή της νομαρχιακής Κτηνιατρικής Δ/νσης που πολλές φορές ακολουθεί  ρητή κοινοτική προσταγή.

Επίσης, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σφαγείων σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή μετακίνηση των ζώντων ζώων τους, αφού το κόστος μεταφοράς είναι τις περισσότερες φορές απαγορευτικό γι αυτούς, με αποτέλεσμα να σφάζουν τα ζώα μόνοι τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Πόσα σφαγεία λειτουργούν στη χώρα και υπό ποιες συνθήκες λειτουργούν;

- Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των σφαγείων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Με ποια επιπλέον κίνητρα θα ανταποκριθούν και οι κτηνοτρόφοι των προβληματικών ορεινών και νησιωτικών περιοχών στις υποχρεώσεις τους ως προς τις συνθήκες – ελέγχους της σφαγής των ζώων;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης