ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/11/2007

Δήλωση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη για την απόφαση κατά των μεταλλαγμένων καλλιεργειών καλαμποκιού του Επιτρόπου κ. Δήμα



Στις 25 Οκτωβρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, αρνήθηκε να επιτρέψει την καλλιέργεια δύο ποικιλιών του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού (BT 11 και 1507).

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Μιχάλης Παπαγιαννάκης δήλωσε την ικανοποίησή του και χαρακτήρισε τη στάση του κ. Επιτρόπου θετική.  Άλλωστε, ο Επίτροπος ενήργησε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα εφαρμόζει την Αρχή Προφύλαξης σεβόμενος τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αξιολόγηση των κινδύνων.

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος από την προώθηση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού δεν έχει εκλείψει οριστικά. Στην επικείμενη  συνεδρίαση της Επιτροπής της ΕΕ, αρχές Νοεμβρίου, έχουν εκφραστεί φόβοι από πολλές πλευρές ότι η Ευρώπη ενδέχεται να υποκύψει στις πιέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος υποστηρίζει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αργεντινής στις προσπάθειές τους να καταναγκάσουν την Ευρώπη να δεχτεί τα μεταλλαγμένα.

Οι διαπραγματεύσεις και οι πιέσεις του ΠΟΕ προσπαθούν να «αλλάξουν» την Ευρώπη και τον κόσμο. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφος τους κάνοντας χρήση την Αρχή της Προφύλαξης και αξιολογώντας, και σωστά, ως σοβαρούς τους κινδύνους από τέτοιες καλλιέργειες. Οι πιέσεις του ΠΟΕ θέτουν τους κανόνες του εμπορίου πάνω από τη βούληση των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να σεβαστεί αυτές τις επιφυλάξεις και αποφάσεις πολλών χωρών μελών της ΕΕ. Πολύ περισσότερο μάλιστα που και διεθνώς και σε κοινοτικό επίπεδο, παλιοί οπαδοί των μεταλλαγμένων αρχίζουν εμφανώς να αλλάζουν στάση.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ