06/11/2007

Ο σταδιακός έλεγχος από την Marfin Investment Group (MIG) του ΟΤΕ

Επίκαιρη ερώτηση του .Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Εκπρόσωπο του Δημόσιου ως βασικού μετόχου του ΟΤΕ

Η Marfin Investment Group (MIG), την οποία πρόσφατα αποφάσισε να θέσει υπό τον έλεγχό της η Dubai Finance Group, έχει καταφέρει, κάτω από τα απαθή βλέμματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο ως βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, να κατέχει αυτή την ώρα, πάνω από το 15%, τουλάχιστον, του μετοχικού κεφαλαίου του Τηλεπικοινωνιακού μας Οργανισμού.

Να υπογραμμίσουμε, επίσης, ότι πολύ μεγάλα ξένα «funds», τα οποία συμμετείχαν με σημαντικά ποσά στην αύξηση κατά 5,2 δις ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της MIG και συμμετέχουν, επίσης, στην Επενδυτική της Επιτροπή, είναι ταυτόχρονα μέτοχοι του ΟΤΕ με σημαντικό συνολικό ποσοστό.

Αυτό σημαίνει ότι η MIG, που αυξάνει ανεμπόδιστα και συνεχώς τα ποσοστά της στον ΟΤΕ, διαθέτει, ταυτόχρονα, ευρεία συμμαχία από μετόχους του Τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ενώ είναι το πιθανότερο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη διαχείριση και το μέλλον του ΟΤΕ, να ταχθούν στο πλευρό της και οι υπόλοιποι ιδιώτες «θεσμικοί» επενδυτές του ΟΤΕ.

Επειδή η MIG  έχει αναδειχθεί «αθόρυβα» σε στρατηγικό εταίρο του ΟΤΕ, με την κυβέρνηση σε ρόλο, τουλάχιστον, απλού παθητικού θεατή των εξελίξεων,

Επειδή κινδυνεύει να χαθεί, αν δεν έχει χαθεί κιόλας, ο έλεγχος του ΟΤΕ από το Δημόσιο, κυρίως σε όφελος των κρατικών κεφαλαίων του Εμίρη του Ντουμπάϊ

Επειδή  η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αυτή καθεαυτή και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο και από κεφάλαια αυτού του είδους, που έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τις επιδιώξεις τους, ακόμα και σε σειρά από αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες (βλ. ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, κλπ), υποθηκεύει την ασφάλεια, τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Γιατί η κυβέρνηση επέτρεψε αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη στον ΟΤΕ και πως τηρείται η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η επιθετική εξαγορά του ΟΤΕ;

2.    Τι πρόκειται να πράξει ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, βασικού μετόχου του ΟΤΕ, ώστε το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει ή να ανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ και κατʼ επέκταση του ομίλου του ΟΤΕ;

Ο ερωτών βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης