06/08/2007

Ακτινολογικά εργαστήρια λειτουργούν χωρίς άδεια

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Έρευνα του Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων που ήρθε στο φως της δημοσιότητας (ΤΟ ΒΗΜΑ 5-8-2007), έδειξε ότι ως τις 2 Απριλίου 2007 τα ακτινολογικά εργαστήρια 18 μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, 59 Κέντρων Υγείας, καθώς και του Ινστιτούτου Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας δεν είχαν πιστοποιητικά καταλληλότητας και άδεια λειτουργίας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία της Αθήνας «Ιπποκράτειο», «Αλεξάνδρα», «Γ. Γεννηματάς», «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο», «251 ΓΝΑ Αθηνών», «Ναυτικό Νοσοκομείο», «Ερυθρός», «Α. Συγγρός», «Δυτικής Αττικής». Επίσης του Αιγίου, Καλαβρύτων, Λιβαδειάς, Καρύστου, της Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος», της Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» και «Θεαγένειο», της Κοζάνης «Μαμάτσειο» και του Βόλου «Αχιλλοπούλειο».

Επειδή οι συνέπειες του γεγονότος αυτού είναι επιβλαβείς και επικίνδυνες για τους ιδίους τους εργαζόμενους αλλά και για το περιβάλλον των  υπηρεσιών υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Ισχύουν όσα αναφέρονται στην έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων για τα ακτινολογικά εργαστήρια των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.;

•    Αν ναι, ποιοι οι λόγοι που δεν είχαν  πιστοποιητικά καταλληλότητας και άδεια λειτουργίας;

•    Ποια ακτινολογικά εργαστήρια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν  τα κατάλληλα πιστοποιητικά και τι μέτρα  προτίθεται άμεσα να πάρει ώστε όλα τα ανωτέρω να  εξασφαλίσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες ελέγχου;

Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ