21/03/2007

Νέος θάνατος στο Κ.Ε.Π.Ε.Π. Λεχαινών

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των 80 παιδιών με ειδικές ανάγκες  του Κ.Ε.Π.Ε.Π. Λεχαινών όπως δημόσια είχε δεσμευτεί ο Υφυπουργός Υγείας σε επίκαιρη ερώτησή μας δυστυχώς δεν έγινε όπως αποδείχθηκε με το νέο θάνατο ενός δεκαπεντάχρονου του τριακοστού από το 1988. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο δεκαπεντάχρονος βρήκε φρικτό θάνατο εξαιτίας  της απόφραξης των εντέρων του από ξένα σώματα (επιδέσμους, πανιά. Κλωστές) μεγάλη ποσότητα των οποίων βρέθηκε και στο στομάχι του.

Ο νέος θάνατος στο  «ίδρυμα-αποθήκη ψυχών», όπως δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της νέας διοίκησης αλλά και για το έμπρακτο επί της ουσίας ενδιαφέρον του Υπουργείου να αλλάξει τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο ίδρυμα, συν θήκες ντροπής για πολιτισμένη χώρα όπως θέλουμε να χαρακτηριζόμαστε.

Η απαξίωση στο χώρο της υγείας και πρόνοιας είναι τεράστια. Η αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας και ιδίως των παιδιών που από τη φύση τους απαιτούν την αμέριστη στήριξη και βοήθεια της κοινωνίας είναι απαράδεκτη. Είναι φανερό πλέον ότι η Πολιτεία αδυνατεί να διασφαλίσει τη ζωή των παιδιών με ειδικές ανάγκες με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και την αναγκαία στελέχωση των φορέων πρόνοιας και αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται για αυτό τον ευαίσθητο τομέα και της ελλιπούς χρηματοδότησης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Τι συγκεκριμένα μέτρα έλαβε μέχρι σήμερα το Υπουργείο, για να αλλάξει η τραγική κατάσταση στο Κ.Ε.Π.Ε.Π. Λεχαινών;
  • Προσελήφθη νέο υγειονομικό, νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό; Πόσες  και ποιες θέσεις καλύφθηκαν;
  • Θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση για το νέο τραγικό θάνατο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ