22/02/2007

Συνθήκες κράτησης σε ελληνικές φυλακές και αστυνομικά τμήματα

Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί στη χώρα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από την δημοσίευση του πορίσματος της Επιτροπής που καταδικάζει την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, τα αστυνομικά κρατητήρια και τα στρατόπεδα κράτησης «λαθρομεταναστών». Η Επιτροπή είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για την αδιαφορία να συμμορφωθεί η Ελληνική Αστυνομία και το Σωφρονιστικό Σύστημα στους διεθνείς κανόνες για τις συνθήκες κράτησης.

Είχαμε θέσει στην προσοχή του Κοινοβουλίου και των υπευθύνων υπουργών το τελευταίο πόρισμα – καταδίκη της Ελλάδας (20 Δεκ. 2006) όταν αυτό αφορούσε στις επισκέψεις εμπειρογνωμόνων και ιατρών σε φυλακές και κρατητήρια στην Ελλάδα. Επίσης, στο παρελθόν είχαμε ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να διασφαλίσουν την σωματική ακεραιότητα, την ψυχική ισορροπία και την αξιοπρέπεια των κρατουμένων. Σε καμία των περιπτώσεων δεν λάβαμε ικανοποιητική απάντηση. Τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, τα αστυνομικά τμήματα Κυψέλης, Ομόνοιας και Δραπετσώνας, τα κρατητήρια στο Ελληνικό και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα Τμήματα Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλη και τον Πειραιά καθώς και τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στη Χίο, τον Έβρο, την Κέρκυρα, τη Λέσβο, και τη Ροδόπη, έχουν όλα καταγραφεί από την Επιτροπή  ως αποθήκες ανθρώπων.

Μόνο τους τελευταίους μήνες 4 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για βασανιστήρια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις είχαμε θέσει το θέμα μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί ουδέποτε απάντησαν. Τα μέλη της Επιτροπής επισκέπτονται την Ελλάδα για έβδομη φορά σε 14 χρόνια. Είναι πλέον μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε δύο χρόνια, όπως επισκέπτεται την Τουρκία, την Αλβανία, τον Καύκασο και τη Μολδαβία για να καταγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές και τα ελληνικά κρατητήρια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

-Με ποια μέτρα προτίθενται να υιοθετήσουν την άποψη της εν λόγω Επιτροπής για την ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους διεθνείς κανόνες κράτησης;

-Προτίθενται να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια και τις φυλακές της Ελλάδας;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης