07/02/2007

Ελλιπή μέτρα ασφάλειας στα χιονοδρομικά κέντρα

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι αναγκαίες πιστοποιήσεις για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν τα χιονοδρομικά κέντρα, όμως δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο προσωπικό που χειρίζεται τα μηχανήματα και γενικότερα απασχολείται στα χιονοδρομικά κέντρα.

Πρόκειται για τους χειριστές των αναβατήρων, τους ελεγκτές πιστών καθώς και τους εκπαιδευτές, για τους οποίους δεν προβλέπεται κανενός είδους έλεγχος της καταλληλότητάς τους με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να προσλαμβάνονται άτομα άσχετα με το αντικείμενο.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας ζητά να υπάρξει πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης όλων των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των εν λόγω Κέντρων και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη ατυχημάτων είναι το μείζον ζητούμενο σε χώρους μαζικής άθλησης και μάλιστα σε χώρους όπου συρρέουν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν προηγούμενη επαφή με το αντικείμενο.

Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

-Με ποιες ενέργειες θα εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατό την εφαρμογή ενός προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματιών που απασχολούνται στα χιονοδρομικά κέντρα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη