25/01/2007

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο παίδων Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Νοσοκομείο παίδων  Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ παρέχει πολύτιμες υγειονομικές υπηρεσίες για τα παιδιά όλης της χώρας. Η μεγάλη όμως έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την αδυναμία του Νοσοκομείου να παρέχει ασφαλή νοσηλεία στους ασθενείς.

Οι αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία είναι πολύωρες , τα προγραμματισμένα ραντεβού ορίζονται για μετά από 2 με 3 μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέχει το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου, κανονικά αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά δύο νεογνά στη Μονάδα Εντατικής νεογέννητων ( σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και την Π.Ε. του Κ.Ε.Σ.Υ.). Όμως η αναλογία αυτή εδώ ανατρέπεται και αναλογεί ένας νοσηλευτής ανά  11 νεογνά στη Μονάδα Εντατικής νεογέννητων, 1 νοσηλευτής για τη νοσηλεία 50 παιδιών στις παιδιατρικές κλινικές και 1 τραπεζοκόμος για 2-3 τμήματα.

Η επικρατούσα κατάσταση  θίγει ευθέως τις Δημόσιες  υπηρεσίες υγείας στο πιο ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού, που είναι τα παιδιά και προσβάλλει την ευαισθησία και την αξιοπρέπεια του συνόλου της κοινωνίας μας.

Για να αντεπεξέλθει το Νοσοκομείο στις ανάγκες που υπάρχουν η Διοίκηση προχωρεί σε αποφάσεις που παραβιάζουν κατάφορα τα θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα τω εργαζομένων. Το νοσηλευτικό προσωπικό πραγματοποιεί διπλές και τριπλές νυχτερινές βάρδιες την εβδομάδα καθώς και συνεχόμενες διπλοβάρδιες με αποτέλεσμα να δουλεύει 15 ώρες το εικοσιτετράωρο με ένα μόνο ρεπό την εβδομάδα κατά παράβαση του νόμου 88/1999. Αυτές οι συνθήκες εργασίας έχουν οδηγήσει σε επαγγελματική και ψυχολογική  εξουθένωση τους εργαζομένους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο τμήμα νεογέννητων με δύναμη 30 σθενών από τους 72 νοσηλευτές, που προβλέπεται σήμερα, εργάζονται 43 εκ των οποίων οι 14 απουσιάζουν με άδεια  για διάφορες αιτίες. Επίσης όπως καταγγέλλεται από το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο το παρεχόμενο φαγητό που δίνεται μέσω catering στα παιδιά είναι κακής ποιότητας. Αυτής της ποιότητας φαγητό δίνεται μάλιστα στους μικρούς  ασθενείς με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου παρόλο που είναι ενήμερη  για την κατάσταση αντί να φροντίσει για τη λύση των προβλημάτων προχώρησε  στη μείωση των κλινών της Μονάδας πρόωρων από 30 σε 20 καθώς και στη μείωση των χειρουργικών κρεβατιών από 12 σε 10.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την έκπτωση της ποιότητας  των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο αλλά και:

-Την εύλογη αγανάκτηση των γονέων που υποχρεώνονται να αναπληρώνουν το προσωπικό σε εξειδικευμένο έργο όπως αυτό της νοσηλείας παιδιών.

-Την αύξηση του κινδύνου μετάδοσης ενδονοσοκομεικών  λοιμώξεων.

-Την αδυναμία χορήγησης ρεπό και αδειών στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί η Κυβέρνηση αφήνει μέχρι σήμερα να υπάρχει αυτή η κατάσταση στο Νοσοκομείο παίδων Π. & Α. Κυριακού;

2. Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

3. Ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που ζήτησαν νοσηλεία  στο Νοσοκομείο και αυτό δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί;

4. Γιατί παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων όπως αυτά ορίζονται  από το νόμο 88/1999.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ