18/01/2007

Συμπεράσματα από την εθελουσία έξοδο προσωπικού στη ΔΕΗ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Γιάννη Δραγασάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Στις αρχές 2006 η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να δόσει "κίνητρα" στα υψηλόβαθμα στελέχη της νʼ αποχωρήσουν νωρίτερα από ό,τι θα αποχωρούσαν σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον κανονισμό προσωπικού της επιχείρησης. Η δικαιολόγηση του μέτρου από πλευράς διοίκησης ήταν ότι υπήρχαν πολλά στελέχη που δεν αξιοποιούνταν και έμεναν χωρίς αντικείμενο – καθεστώς "ψυγείου", όπως συνήθως αναφέρεται - και έτσι η ΔΕΗ θα είχε κέρδος, αφού δε θα πλήρωνε μισθούς για ανενεργό προσωπικό. Το κόστος που θα προέκυπτε από την απόφαση αυτή, προοπτικά θα αντισταθμιζόταν από το όφελος. Με το σκεπτικό αυτό το Δ.Σ της ΔΕΗ. αποφάσισε να πριμοδοτήσει τα στελέχη στάθμης διευθυντή, βοηθού διευθυντή ή τομεάρχη με 4 μισθούς ανά έτος πρόωρης αποχώρησης, βάζοντας πλαφόν για τους διευθυντές και βοηθούς τους 20 μισθούς και τους τομεάρχες τους 16.

Παράλληλα, το Δ.Σ. πήρε μια ακόμη απόφαση σύμφωνα με την οποία τα στελέχη θα κρίνονται κάθε 4 χρόνια.

Με τόσο ισχυρά κίνητρα αποχώρησαν όχι μόνο στελέχη που είχαν τεθεί εκτός θέσεων ευθύνης ή δεν είχαν κανένα αντικείμενο εργασίας, αλλά ένας τεράστιος αριθμός ενεργών στελεχών. Διευθυντές και βοηθοί διευθυντές με κίνητρα το μεγάλο οικονομικό όφελος (αποζημίωση που εκτιμάται ως και άνω  των 100.000 ?) και τη δυνατότητα να έχουν δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, έκαναν χρήση της εθελουσίας. Συγχρόνως, αν και ορισμένοι σκέπτονταν να παραμείνουν στην υπηρεσία, προτίμησαν να κάνουν χρήση της εθελουσίας με τον κίνδυνο, εάν παρέμεναν, της "επανάκρισης".

Ο στόχος της απόφασης είναι προφανής και δεν είναι τυχαίο που διευθυντική θέση που παρέμενε κενή επί ένα σχεδόν χρόνο, πληρώθηκε ευθύς μετά την υποβολή παραιτήσεων από "μη αρεστά στελέχη".

Επειδή δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για τους στόχους που επεδίωξε η ηγεσία της ΔΕΗ με την παραπάνω απόφαση,

Επειδή με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται η ΔΕΗ από ικανά στελέχη και επιπλέον, επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της επιχείρησης και του φορέα ασφάλισης προσωπικού.

ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θεωρεί ότι η απόφαση για την "εθελούσια" έξοδο θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της ΔΕΗ και πώς;

Επίσης καλείται  η κυβέρνηση να δώσει τα κάτωθι στοιχεία:

1) Ποιο το ακριβές κόστος της εθελούσιας εξόδου;

2) Πόσοι έκαναν χρήση, κατά κατηγορία, (διευθυντές, βοηθοί διευθυντές, τομεάρχες);

3)  Πόσοι απ αυτούς ήσαν ενεργοί υπάλληλοι και πόσοι έμεναν αναξιοποίητοι χωρίς κανένα αντικείμενο εργασίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης