21/12/2006

Βασικά αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συανσπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Τα θέματα της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισής τους στο επίπεδο της Δημόσιας Τάξης από την κυβέρνηση και της επίθεσης ενάντια στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς στην ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής .Αριστεράς  Αλ. Αλαβάνου.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στη γενική αδιαφορία της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των νέων, για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. «Υπάρχει μια σκοπιμότητα εδώ. Να αποκρυβούν οι κοινωνικές επιλογές της κυβέρνησης που υπάρχουν πίσω από την κατανομή των κονδυλίων και την άντληση εσόδων. Και χρησιμοποιείται μια τεχνική. Παρά την τετραήμερη συζήτηση δεν γίνεται μετατόπιση ούτε κατά ένα ευρώ από ένα κονδύλι σε άλλο, σαν όλοι οι βουλευτές, αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης να λένε ανοησίες».

Ο Αλέκος Αλαβάνος  πρότεινε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα το σύστημα που ισχύει στην Ευρωπαϊκή  Ένωση αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Βουλή να συναποφασίζει με την κυβέρνηση τον προϋπολογισμό και οι βουλευτές να μπορούν με τροπολογίες τους να τροποποιούν τη διάθεση των κονδυλίων.

Αναφερόμενος  στη σχέση προϋπολογισμού και νεολαίας  ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνισε: «Το μοντέλο προϋπολογισμού όλων αυτών των ετών αντιμετωπίζει τη νεολαία ως πρόβλημα. Η μοναδική φιλοδοξία είναι πώς θα εξοικονομήσουμε δαπάνες από τις δράσεις για τη νεολαία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Για τον ΣΥ.Ριζ.Α. η Νεολαία αποτελεί κεντρικό πόρο, είναι, για να χρησιμοποιήσω τη δική σας ορολογία, η πιο επικερδής επένδυση. Γιατί είναι αυτή που μπορεί να παίξει στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας ηγετικό ρόλο στη χρήση της πληροφορικής, στις καινοτομίες, στην έρευνα, στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Για σας η νεολαία αποτελεί μια μεγάλη δημοσιονομική δυσκολία. Για μας είναι πηγή μεγάλου δημοσιονομικού και κοινωνικού πλούτου».

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Αλαβάνος κατέληξε στις εξής προτάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τη νεολαία:

-5% για την Παιδεία

-    Ετήσια Έκθεση της Κυβέρνησης στη Βουλή για την Κατάσταση στη Νεολαία.

-    Μηδενικό ΦΠΑ για παιδική ένδυση, βιβλία, πρώτο υπολογιστή

-    Επίσκεψη αντιπροσωπείας της βουλής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προωθημένα προγράμματα ενάντια στην ανεργία των νέων

-    Συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους συμβασιούχους, ως επί το πλείστον νέους.

-    Γραφείο Νομικής Αρωγής για τους νέους εργαζόμενους που η εργοδοσία παραβιάζει την εργατική νομοθεσία

-    Χορήγηση Κάρτας Ελεύθερων Διαδρομών για τους νέους ανέργους

-

-    10ετές Πρόγραμμα για την ανάδειξη της Ελλάδας σε μια από τις πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ στην παιδεία - με βάση δείκτες ποιότητας κι όχι ανταγωνισμού

-    Εννεάμηνη άδεια με αποδοχές και στους δύο γονείς μέχρι το παιδί να γίνει τεσσάρων ετών,

-    Και άλλες προτάσεις για πολιτισμό, νέους μετανάστες, νέα ζευγάρια κτλ

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αλαβάνος στο άρθρο 16: «Κατηγορείτε τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι φταίει για τα χάλια των δημοσίων πανεπιστημίων. Ο Προϋπολογισμός του 2007 αποδείχνει ποιος φταίει. Ποιος τα οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, προκειμένου να εξευτελιστεί και να καταρρεύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ήδη επιχειρηματίες από τα αραβικά εμιράτα, ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών, κερδοσκοπικά κεφάλαια, ξένοι οργανισμοί πετάνε σαν κοράκια πάνω από τα πανεπιστήμια μας, ελπίζοντας ότι θα είναι κουφάρια μετά από λίγο με την πολιτική σας. Φτάστε τις δαπάνες για την παιδεία από το 3% στο 7% όπως γίνεται στις σκανδιναβικές χώρες και τότε αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες. Σήμερα, η μάχη για το άρθρο 16 είναι το κομβικό σημείο στην πάλη για το Κοινωνικό Κράτος».

Αναφερόμενος στην πολιτική του κόμματός του ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ο Αλέκος Αλαβάνος ανάφερε: «Κοινωνικό Κράτος. Δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Δημόσιο Πανεπιστήμιο, άρθρο 16. Άμεση και σημαντική μείωση των δαπανών για αγορά εξοπλισμών. Προοδευτική φορολογία.

Αυτές τις θέσεις στηρίζουμε. Αυτές οι θέσεις θα αποτελέσουν κεντρικά στοιχεία του εκλογικού μας προγράμματος.

Θέλουμε μια τομή. Ένα άλμα. Ένα δημιουργικό σοκ στο μοντέλο του κρατικού προϋπολογισμού της τελευταίας δεκαετίας υπέρ της παιδείας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και του Κοινωνικού - Αναπτυξιακού κράτους.

Αυτή μας η αντίληψη μας διαφοροποιεί πλήρως από το κυβερνητικό κόμμα. Αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτές οι θέσεις θα αποτελέσουν κεντρικά στοιχεία του εκλογικού προγράμματος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του κόμματός μου και των συνεργαζομένων οργανώσεων της αριστεράς, στην κατεύθυνση της υπέρβασης του δικομματισμού, τον πολλαπλασιασμό της δύναμης της ριζοσπαστικής αριστεράς, μια νέα εναλλακτική πολιτική δυναμική στην πορεία της χώρας.

Σε μια πορεία που φιλοδοξούμε πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν οι νέοι και οι νέες».

Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα που ξεκίνησαν από τις επιθέσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης εναντίον του ΣΥΝ, τόνισε:

-Tα θέματα νεολαίας δεν είναι μόνο στρατηγικής σημασίας για τον προϋπολογισμό.

Οι νέοι και οι νέες βρίσκονται πια στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα μας.

Οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι μαθητές πρωταγωνιστούν στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό κίνημα για τη δημόσια παιδεία. Και αυτές τις μέρες βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο της Βουλής.

Θέματα που έχουν σχέση ουσίας με τη νεολαία υπήρξαν η βάση για την πολιτική επικαιρότητα που έριξε τη σκιά της στις συζητήσεις που γίνονταν επί τετραήμερο μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δέχθηκε μια πρωτοφανή και ακραία επίθεση ότι προσφέρει, υποτίθεται, κάλυψη σε όσους φοράνε κουκούλες, πετάνε πέτρες και μολότοφ, βάζουν γκαζάκια σε τράπεζες και γραφεία.

Όχι από έναν Υπουργό. Από την Κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κάλυψε πλήρως. Και ο Πρωθυπουργός τον στήριξε δια της σιωπής και της απουσίας του.

Κατανοούμε τι σας ενοχλεί τόσο πολύ στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Σας ενοχλεί ότι δεν συμφιλιωνόμαστε με μια δημοκρατία της επιτήρησης και της παρακολούθησης. Με μια κοινωνία του φόβου, της καχυποψίας και της καταστολής. Σας ενοχλεί ότι αντιτασσόμαστε σε κάθε αντιδημοκρατικό και δήθεν αντιτρομοκρατικό νόμο. Είναι όμως στάση ζωής και αναφοράς του κόμματός μας το ότι θεωρούμε πως περισσότερη ασφάλεια δεν σημαίνει λιγότερη δημοκρατία και περισσότερη αυθαιρεσία.

Σας ενοχλεί γιατί μας βρίσκετε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων για το Κοινωνικό κράτος, για την Παιδεία, για τον δημόσιο χαρακτήρα των τηλεπικοινωνιών, των λιμανιών, των πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση δεν έπεσε από τον ουρανό σε αυτό τον τόπο. Γνωρίζει καλά την ιστορική διαδρομή, τις θέσεις και τη στάση κομμάτων και προσώπων σε αυτή τη χώρα. Πάντοτε εξάλλου στην ιστορία αυτού του τόπου «η δεξιά γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά».

Δεν είναι στη δική μας παράδοση ούτε η επίθεση σε αθώους, ούτε τα κρατητήρια, ούτε τα βασανιστήρια.

Αν θέλει η ΝΔ ας αναζητήσει από κάποιον ιστορικό από πού έρχονται στην Ελλάδα οι πρακτικές βίας.

Οι δικές μας παραδόσεις έρχονται από τους ειρηνικούς μαζικούς αγώνες του διεθνούς εργατικού και οικολογικού κινήματος. Η Νεολαία του ΣΥΝ έχει βγει από την μήτρα των ειρηνικών κινητοποιήσεων ενάντια στον αμερικάνικο βρώμικο πόλεμο στο Ιράκ, από τα κινήματα ενάντια στη βάρβαρη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση στο Πόρτο-Αλέγκρε, στη Φλωρεντία, στη Γένοβα.

Η δική μας Αριστερά, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, δίνει θύματα. Δεν προκαλεί. Πολεμάει τη βία. Δεν την γεννά.

Εμάς και τη δράση μας εκφράζουν πλήρως τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην ιστορική συγκέντρωση της μαύρης χειραφέτησης στην Ουάσιγκτον: «Θα διεξάγουμε πάντα τον αγώνα μας στο υψηλό πεδίο της αξιοπρέπειας και της αυτοπειθαρχίας. Δεν θα επιτρέψουμε η δημιουργική μας διαμαρτυρία να εκφυλισθεί σε σωματική βία. Ξανά και ξανά θα φτάνουμε το θαυμαστό ύψος όπου θα αντιμετωπίζουμε τη σωματική τους  δύναμη με τη δύναμη της ψυχής μας».

Ο ΣΥΝ όμως θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον καθένα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακραία κρατική βία. Με τον πακιστανό που διώκεται επειδή λέει την αλήθεια. Με τον αντιρρησία που τιμωρείται επειδή είναι ασυμβίβαστος ειρηνιστής. Με τον κατηγορούμενο για πολιτικές δράσεις που εμείς δεν συμμεριζόμαστε, στερείται όμως της νόμιμης δικονομικής προστασίας ή είναι ένοχος υπό κατασκευήν. Με τον παραβατικό έφηβο που αντί για προγράμματα κοινωνικής επανένταξης αντιμετωπίζει σκληρό τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Με τη μαθήτρια που κακοποιήθηκε γιατί γεννήθηκε σε άλλη χώρα. Με τον εξαρτημένο από ουσίες νέο που περιφέρεται στις φυλακές.

Στη δράση της η Νεολαία του Συνασπισμού εμπνέεται από το παράδειγμα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα. Από τον Νέλσον Μαντέλα.

Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη των πολιτών ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες οικονομικών πιέσεων και αποσταθεροποίησης των αξιών να αισθάνονται ασφαλείς. Να ανοίγουν ήσυχοι το μαγαζί τους. Να πηγαίνουν χωρίς ανησυχία στα ψώνια.

Η σημερινή βία όμως έχει δύο όψεις.

Από τη μια η πασίγνωστη εδώ και δεκαετίες τεχνική της αστυνομίας να χρησιμοποιεί «ακραία στοιχεία» για να πλήξει τις κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού. Κι αν δεν τα βρίσκει, να χρησιμοποιεί τους εντεταλμένους της. Είναι μια ιστορία παρακράτους που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά των Υπηρεσιών Ασφαλείας του αστικού κράτους.

Ας προχωρήσετε επιτέλους στη «μεταρρύθμιση» με βάση την οποία θα σταματήσετε να κατασκευάζετε ή να ευνοείτε προβοκάτσιες για να πλήξετε το πανεπιστημιακό άσυλο ή άλλες ελευθερίες.

Κι ας το ξεκαθαρίσουμε: Αυτό που η κυβέρνησή σας αποκαλεί ειρωνικά «πεζοδρόμιο», οι διαδηλώσεις και τα κινήματα των πολιτών, είναι κεντρικό θεμέλιο της δημοκρατίας. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αγωνίζεται παντού για τις ιδέες του. Και μέσα σε αυτή την αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων. Και στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Και στην ψυχή των συμπολιτών μας.

Από την άλλη είναι η βία που γεννά η καπιταλιστική κοινωνία.

Η βία που γεννιέται παντού όπου υπάρχει η φτώχεια.. Εκεί που διαλύονται οι κοινότητες και τα κοινωνικά δίκτυα. Στο σχολείο της Αμαρύνθου. Στα σουπερμάρκετ. Στις πλατείες και τους δρόμους τη νύχτα. Στις διαλυμένες οικογένειες. Στις γειτονιές της παρακμής και της ανεργίας.

Μια βία που εκφράζεται με την παραβατικότητα, τα ναρκωτικά, την απελπισία. Που οι νέοι και οι νέες τις περισσότερες φορές την εκφράζουν με αυτοκαταστροφική παρά με ετεροκαταστροφική συμπεριφορά.

Αυτή η βία δεν αντιμετωπίζεται με ΜΑΤ και ΕΚΑΜ. Δυστυχώς, δεν ισχύει: όπου είναι βία εκεί εμφανίζεται αμέσως και η αστυνομία. Ισχύει όλο και πιο συχνά το αντίθετο. Όπου είναι η αστυνομία, εκεί εμφανίζεται βία.

Η βία αυτή αντιμετωπίζεται με μέτρα για την σχολική διαρροή. Την εξατομικευμένη προσέγγιση των μαθητών. Την κοινωνική μέριμνα. Την στήριξη των δωδεκάχρονων Όλιβερ Τουίστ της Θεσσαλονίκης. Το άνοιγμα της αγοράς εργασίας στους νέους. Την αύξηση των μονάδων θεραπείας οικογένειας. Την μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. Την εκπαίδευση των νέων μεταναστών. Όλα αυτά τα οποία απαιτούν μια σοβαρή συζήτηση μέσα στη Βουλή. Όλα αυτά που δεν χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός σας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης η δική σας κυβέρνηση είναι υπόλογη για την κακομεταχείριση των κρατουμένων και για την απάνθρωπη αντιμετώπιση των μεταναστών. Οι πρακτικές γενικευμένης αστυνομικής βίας, οι επικίνδυνες νοοτροπίες σε θύλακες των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα γίνονται πλέον διεθνές θέμα.

Έχετε την πρώτη και προσωπική ευθύνη. Για αυτό και το πρόβλημα δεν λύνεται απλώς με την απομάκρυνση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης

Ευθύνη για όσα έγιναν. Και για όσα ο ελληνικός λαός ανησυχεί, κι εσείς θα έπρεπε να ανησυχείτε, ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

Γιατί η ηγεσία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει μεταβληθεί σε κήρυκα αντιδραστικού λαϊκισμού και σε συνδικαλιστικό αρχηγό των πιο επιθετικών στοιχείων στις δυνάμεις της Δημόσιας Τάξης.

Γιατί η προϊσταμένη πολιτική αρχή της αστυνομίας δημιουργεί κλίμα ενάντια στο κόμμα μας, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.

Γιατί επιστρέφετε ολοταχώς σε πρακτικές του παρελθόντος. Οι δημόσιες τοποθετήσεις μέσα από τις γραμμές της κυβέρνησης ότι ο Πρόεδρος και ηγετικά στελέχη του κόμματός μας λειτουργούν εκτός νομιμότητας και εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου δεν έχουν ξανασυμβεί από την πτώση της δικτατορίας και μετά.

Δεν μπορούμε να τα δούμε με κατανόηση, να τα αποδώσουμε στην ιδιοτυπία ενός υπουργού και στα ακροδεξιά λατινικά του. Η υπόθεση που ορισμένοι εμφανίζουν και ως κωμωδία, μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία αύριο. Όταν μάλιστα σε αυτήν εμπλέκονται δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι

Στο όνομα της Δημοκρατίας, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τίποτε.

Οφείλετε στην ομιλία σας σε λίγη ώρα να δώσετε απαντήσεις στη Βουλή των Ελλήνων αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες που θα σας ακούν.

Οφείλετε να κάνετε στις «μεταρρυθμίσεις» σας αυτές στην πολιτική δημόσιας τάξης στροφή 180 μοιρών.

Τώρα. Πριν να είναι πολύ αργά.

Ευχαριστώ»