ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/05/2024

Ερώτηση Μεϊκόπουλου - Παναγιωτόπουλου: Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης αφαιρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας

Ερώτηση Μεϊκόπουλου - Παναγιωτόπουλου: Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης αφαιρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας



Στη Βουλή έφερε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την απόφαση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Υγείας να μειώσουν δραστικά, αν όχι να εξαλείψουν, τον κοινωνικό χαρακτήρα των δημόσιων παροχών υγείας. «Οι τελευταίες πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης με τη θέσπιση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων και την απόφαση αφαίρεσης δύο γνωστών παυσίπονων από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων, συντονισμένα μετακυλίουν δυσανάλογο βάρος της υγειονομικής κάλυψης στους πολίτες, συμπιέζοντας ασφυκτικά όσους ανήκουν σε μη προνομιούχες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες», ανέφερε ο Βουλευτής. Στην Ερώτησή του κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να παρέμβει με ενεργές πολιτικές για την στήριξη και την περαιτέρω στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και τεράστιες λίστες αναμονής στα τακτικά χειρουργεία των νοσοκομείων, αλλά και να αναιρέσει την απόφαση αφαίρεσης των γνωστών παυσίπονων από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, επανέφερε το αίτημα για στήριξη των μικρών και μεσαίων διαγνωστικών/εργαστηριακών κέντρων, καλώντας τον κ. Γεωργιάδη να επανεξετάσει το μνημονικό μέτρο του clawback και του rebate που πλέον δημιουργεί ασφυκτική οικονομική πίεση στους εργαστηριακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, η θέσπιση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων το οποίο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε νοσοκομεία της χώρας από τον περασμένο Μάρτιο. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. «Στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σημαντική αύξηση του κόστους των δημόσιων παροχών υγείας η Κυβέρνηση παρέχει την εύκολη απάντηση της συνέχισης των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων στα οποία μπορεί να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες. Εξαιτίας ωστόσο της τεράστιας υποστελέχωσης που παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, ως απότοκο της κυβερνητικής άρνησης να στελεχώσει τις υγειονομικές δομές με μόνιμο προσωπικό και να αυξήσει τις αντίστοιχες αποδοχές, οι λίστες των τακτικών χειρουργείων παραμένουν μακρές και ένας ενδιαφερόμενος ασθενής γνωρίζει ότι θα εξυπηρετηθεί χειρουργικά με καθυστέρηση μηνών», ανέφερε ο Βουλευτής.

Από 1η Απριλίου τώρα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον της συμμετοχής που προβλέπεται για τους ασφαλισμένους. Το μέτρο ήρθε ως απάντηση στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των μικρών και μεσαίων κλινικών για τις τεράστιες οφειλές που έχουν σωρεύσει λόγω clawback και rebate. Τα έσοδα που θα εισπράττονται από διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη κάθε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το clawback. Σύμφωνα όμως με τους εκπροσώπους του κλάδου, το εν λόγω μέτρο είναι «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς αναμένεται να αποφέρει 60 εκατ. ευρώ την ώρα που το ετήσιο clawback που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Τελευταία πράξη της Κυβέρνησης στον χώρο της υγείας είναι απόφαση αφαίρεσης των γνωστών παυσίπονων LONARID-N και LONALGAL tb από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για τα σκευάσματα τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση πολύ ισχυρών πόνων σε πολύ ευπαθείς ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πανελλαδικά εξέφρασαν την έκπληξη τους για την απένταξη των δύο φαρμάκων και κάλεσαν τον Υπουργό Υγείας να αναιρέσει την ακατανόητη απόφαση να επιβαρύνει οικονομικά ασθενείς που είναι αντιμέτωποι με βαριά, επίπονα νοσήματα».

Ο Βουλευτής σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες επίκειται η κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα καλεί τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει από το βήμα της Βουλής για τις εν λόγω πολιτικές που αφαιρούν από τη δημόσια υγεία το προνοιακό και κοινωνικό της πρόσημο.

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης αφαιρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας».

Να μειώσει δραστικά, αν όχι να εξαλείψει, έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση τον κοινωνικό χαρακτήρα των δημόσιων παροχών υγείας. Οι τελευταίες πολιτικές επιλογές της μετακυλίουν δυσανάλογο βάρος της υγειονομικής κάλυψης στους πολίτες, συμπιέζοντας ασφυκτικά τους πολίτες που ανήκουν σε μη προνομιούχες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Πρώτο μέτρο, η θέσπιση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων το οποίο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε νοσοκομεία της χώρας από τον περασμένο Μάρτιο.
Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.
Και μπορεί η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο πρόκειται για κόστος που μεγάλη μερίδα των πολιτών αδυνατεί να καλύψει με ίδια έξοδα.
Η Κυβέρνηση παρέχει την εύκολη απάντηση της συνέχισης των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων στα οποία μπορεί να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες.
Εξαιτίας ωστόσο της τεράστιας υποστελέχωσης που παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, ως απότοκο της κυβερνητικής άρνησης να στελεχώσει τις υγειονομικές δομές με μόνιμο προσωπικό και να αυξήσει τις αντίστοιχες αποδοχές, οι λίστες των τακτικών χειρουργείων παραμένουν μακρές και ένας ενδιαφερόμενος ασθενής γνωρίζει ότι θα εξυπηρετηθεί χειρουργικά με καθυστέρηση μηνών.
Επόμενο κυβερνητικό μέτρο είναι η θέσπιση της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων.
Από 1η Απριλίου, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον της συμμετοχής που προβλέπεται για τους ασφαλισμένους.
Το μέτρο ήρθε ως απάντηση στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των μικρών και μεσαίων κλινικών για τις τεράστιες οφειλές που έχουν σωρεύσει λόγω clawback και rebate. Τα έσοδα που θα εισπράττονται από διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη κάθε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το clawback.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, το εν λόγω μέτρο είναι «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς αναμένεται να αποφέρει 60 εκατ. ευρώ την ώρα που το ετήσιο clawback που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, οι εργαστηριακοί ιατροί βρίσκονται σε διαδικασία αποπληρωμής των clawback των ετών 2013-2019 που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά εργαστήριο/ακτινολογικό ιατρείο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών, μόνο για τον Οκτώβριο του 2023, το clawback ξεπέρασε το 50% των εσόδων τους.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, υπάρχουν εργαστήρια που έχουν μπει σε διαδικασία δανεισμού για να μπορέσουν να αγοράσουν αντιδραστήρια, για να μείνουν ανοιχτά και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Αποτέλεσμα είναι η διαρκής σώρευση χρεών για τα μικρά διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα, οι εκπρόσωποι των οποίων δηλώνουν ότι πλέον κάθε μηνά βρίσκονται μείον στα έσοδά τους.
Τελευταία πράξη της Κυβέρνησης στον χώρο της υγείας είναι απόφαση αφαίρεσης δύο γνωστών παυσίπονων από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για τα σκευάσματα LONARID-N και LONALGAL tb, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση πολύ ισχυρών πόνων σε πολύ ευπαθείς ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς.
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.
Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πανελλαδικά εξέφρασαν την έκπληξη τους για την απένταξη των δύο φαρμάκων και κάλεσαν τον Υπουργό Υγείας να αναιρέσει την ακατανόητη απόφαση να επιβαρύνει οικονομικά ασθενείς που είναι αντιμέτωποι με βαριά, επίπονα νοσήματα.
Οι τελευταίες πολιτικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον χώρο της δημόσιας υγείας δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Είναι ξεκάθαρη η επιλογή της περαιτέρω απαξίωσης των δημόσιων παροχών υγείας και η μετακύληση ολοένα και αυξανόμενου κόστους υγειονομικής φροντίδας στους πολίτες.
Η έκπτωση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας υγείας αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλεισμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την υγειονομική φροντίδα αλλά και σε δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση όλων των πολιτών.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αναγνωρίζει ότι οι τελευταίες διαδοχικές πολιτικές επιλογές στον χώρο της δημόσιας υγείας επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πολίτες και αναμένεται να οδηγήσουν σε αποκλεισμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την υγειονομική φροντίδα;
2. Προτίθεται να παρέμβει με ενεργές πολιτικές για την στήριξη και την περαιτέρω στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και τεράστιες λίστες αναμονής στα τακτικά χειρουργεία των νοσοκομείων;
3. Προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να επανεξετάσει το μνημονικό μέτρο του clawback και του rebate που πλέον δημιουργεί ασφυκτική οικονομική πίεση σε μικρά και μεσαία εργαστηριακά/διαγνωστικά κέντρα και να μην επιβαρύνει τους πολίτες με επιπλέον έξοδα για την εκτέλεση διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων που δεν αναμένεται να συντελέσουν αποτελεσματικά στην ελάφρυνση των εργαστηριακών/διαγνωστικών κέντρων;
4. Ποιος είναι ο λόγος που επιτάσσει την αφαίρεση των δύο γνωστών παυσίπονων από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων;
5. Προτίθεται να αναιρέσει την εν λόγω απόφαση λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν φαρμακευτική ουσία απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ